måndag, februari 23, 2009

Änglar, andar och semlor

Det var en gång en lärd man som ägde ett litet lusthus. Det stod i trädgården till hans malmgård vid Mariatorget på Södermalm. Här inne förde han ofta långa nattliga samtal med andar, änglar och avlidna personer. På morgonen steg han upp, drack kaffe med mycket socker samt åt en semla med varm mjölk medan han i sin "Andliga dagbok" skrev ner de insikter han fått under natten.

Från vetenskap till andetro
Av sin samtid sågs Emanuel Swedenborg som siare och mystiker. I mer än trettio år arbetade han som assessor vid Bergskollegium där han var sysselsatt med allt från teknik, matematik och fysik till fysiologi och anatomi. Han uppfann även en ubåt och en flygmaskin (!). Men efter en livskris 1744 vände han plötsligt naturvetenskapen ryggen och resten av livet ägnade han sig åt den andliga världen och meningen med livet. Hans skrifter har översatts till en mängd olika språk och många författare har influerats av honom, bland dem Strindberg, Balzac och Yeats.

Förstånd, vilja och inre frid
Swedenborgs läror baserar sig på att människan består av kropp, själ och förnuft. Vårt förstånd vet vad som är gott och sant, viljan ger oss rätt riktning i livet och kärleken skänker oss inre frid. Ur hans tankar och idéer skapades Swedenborgianismen som idag har tusentals anhängare. Vid sidan om Carl von Linné hör Emanuel Swedenborg till en av världens mest kända svenskar. Men här hemma är han rätt okänd. På Södermalm har tre gator uppkallats efter honom - Swedenborgsgatan, Assesorsgatan och Siargatan. Hans malmgård är riven men på Skansen finns lusthuset bevarat. Nästa gång du sätter tänderna i en semla, skänk honom en tanke. Du är i gott sällskap.