fredag, april 03, 2009

Linjalen är räddad!


Kvarteret Linjalen ligger i hörnet av Åsögatan och Magnus Ladulåsgatan. För mindre än hundra år sedan fanns här enstaka trä- och stenhus med Tjurberget på den ena sidan och en djup sänka på den andra. Där låg en gång sjön Fatburen innan den fylldes igen i mitten av 1800-talet och Södra station öppnades.

Här byggdes 1969 kvarteret Linjalen som en del av miljonprogrammet. Fem fristående hus med ca 450 lägenheter och med Stockholmshem som värd. Men det var inget vackert bostadsområde, grå betong och asfalt överallt.

Tusentals bilar och en grön plätt
På Siargatan passerade 10 000 bilar varje dag. Längsmed Hallandsgatan fanns en rivningstomt som användes som parkeringsplats med en enda liten grön plätt - Skånegläntan. Idag finns här Rosenlundsparken, delvis skapad av Linjalens lokala hyresgästförening som var starkt engagerad i utformningen av den nya parken. Och hösten 1989 förvandlas Linjalens egen betonggrå gård till en grön oas.

Trivsel och gemenskap
Tio år senare, 1999, flyttade vi in i kvarteret Linjalen. Husen är fula men charmen går det inte att ta miste på. Dessutom har många bott här länge, några av grannarna i vår port har varit med ända från början. Hela området genomsyras av trivsel och gemenskap. Genom åren har det ibland dykt upp tankar på att omvandla området till bostadsrätter. Men varje gång har det blivit nej.

En historisk dag
Så skedde även igår kväll när de boende med stor majoritet sa NEJ till den omvandlingskampanj som har bedrivits under det senaste året. Idag är glädjen stor här i kvarteret som nu får vara kvar i allmännyttan. Kanske har vi även varit med om något historiskt. Det är ju så här historia skapas, av till synes små händelser i människors vardag. Det lilla du gör idag kan ha stor betydelse imorgon. Linjalen är räddad - både för oss som bor här idag och de som någon gång i framtiden flyttar hit. Kanske kommer de som då arrangerar stadsvandringar att prata om den 2 april 2009 som en viktig dag i Stockholms historia. Det känns bra!

Vill du veta mer om vårt kvarter, besök Rädda Linjalen.

Vill du boka en stadsvandring, besök Stockholm Stories.

1 kommentar:

Unknown sa...

Jajamensan - nu känns det tryggare. Mycket tack vare dig och en massa andra tappra vänner. Sen har vi ju haft skoj och lärt känna varandra under tiden åxå. Hurra för oss och våra tuffa grannar!

Salve!
Johan